Over vaginisme en pijn bij gemeenschap
Wat is vaginisme
Vaginisme betekent dat het je niet lukt of dat het heel pijnlijk is om een tampon, vinger en/of penis in je vagina te brengen. Vaak verkrampen je bekkenbodemspieren waardoor de vaginaopening gesloten aanvoelt. Het kan ook aanvoelen alsof je tegen iets aankomt, waardoor je niet verder in je vagina kan. Afhankelijk van de mate van verkramping kan je soms wel een tampon of vinger inbrengen, maar geen penis.
Wat is pijn bij gemeenschap
Wanneer je pijn voelt bij het vrijen kan het door vaginisme komen, maar ook doordat de huid rond, bij en in de vaginaopening gevoelig is geworden. Er kan schraalheid, wondjes, roodheid zijn in dit gebied. Het kan al pijn doen wanneer je de huid aanraakt. Een tampon, vinger of penis in je vagina brengen kan dan heel pijnlijk zijn.
Verschillende vormen van vaginisme
Vaginisme/pijn bij het vrijen wordt verdeeld in twee groepen:
Primair:
Je ervaart bij de eerste keren een tampon, vinger of penis proberen in te brengen, dat dit niet lukt of pijnlijk
is. Bij herhaaldelijk proberen blijft het niet lukken of pijnlijk.
Secundair:
Hierbij heb je eerder wel een tampon, vinger en of penis pijnloos toe kunnen laten in je vagina, maar later
lukt dit niet meer of is het heel pijnlijk.
Tegenwoordig worden alle vormen van vaginisme en pijn bij het vrijen ook wel vaginistisch reageren genoemd. Dit wordt gedaan vanwege de vele overeenkomsten van oorzaken en behandeling.
Toch vind ik het belangrijk om onderscheid te blijven maken. In mijn werkwijze heb ik ook verschillende
benaderingen.
Bij wie komt het voor?
Er zijn veel ideeën over welke vrouwen pijn bij seks hebben of krijgen. Klopt dit eigenlijk wel of kan iedere vrouw dit overkomen?
Je kunt geen groep vrouwen aangeven die het vaakst vaginisme of pijn bij seks heeft. In de afgelopen jaren heb ik veel vrouwen gesproken en mogen begeleiden met hele verschillende achtergronden, leeftijd, opleidingen, banen, geloof, culturen en persoonlijkheden met en zonder kinderen en partner. In de leeftijd van 14-70 jaar. Het kan voorkomen bij alle vrouwen.
Hoevaak komt het voor?
Misschien denk je dat je één van de weinige vrouwen bent die dit heeft, omdat je er niet vaak iets over hoort of leest en de meeste vrouwen er niet over praten. Maar enorm veel vrouwen hebben hier last van. Uit de laatste onderzoeken komt dat ongeveer 1 op de 10 vrouwen regelmatig of altijd pijn heeft bij de gemeenschap. Bij jongeren onder de 25, ervaren ongeveer 1 op de 2 vrouwen regelmatig of altijd pijn bij de gemeenschap. Deze cijfers komen vanuit twee onderzoeken die gedaan zijn.
"Van de meisjes van 12 tot 25 jaar met enige seksuele ervaring (in elk geval wel eens met iemand gestreeld) geeft bijna de helft (46%) aan dat ze wel eens pijn hadden bij het vrijen in het afgelopen jaar. Voor 11% gebeurde dat regelmatig, vaak of altijd."
Onderzoek Seksuele gezondheid in Nederland van Rutgers:
"Van de vrouwen van 15-70 jaar die de afgelopen 6 maanden seks hadden heeft 4,9% regelmatig last van pijn bij het vrijen en 4,7% van vaginisme. Bij jonge vrouwen (15-24 jaar) komt dit vaker voor: in deze leeftijdsgroep heeft 11,5% regelmatig pijn bij het vrijen en 7,9% van vaginisme.
NB. Vaginisme is hier gedefinieerd als "penetratie met de penis niet mogelijk" Strikt genomen is vaginisme nauwer gedefinieerd, namelijk als het onvermogen tot penetratie met wat dan ook (ook niet met een vinger of tampon). Onze definitie leidt waarschijnlijk tot een kleine overschatting van de prevalentie van vaginisme."
Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- Angst voor de grootte van de penis, angst of deze wel past.
- Angst voor de pijn.
- Een negatieve ervaring tijdens een inwendig onderzoek.
- Angst voor overgave en om de controle te verliezen.
- Weinig kennis over de werking van het eigen lichaam en seks.
- Negatieve gedachten en/of niet kloppende overtuigingen over de vagina, penis, mannen, seksualiteit of gemeenschap.
- Een negatieve (traumatische) seksuele ervaring.
- Ontevredenheid over de relatie met de partner.
- Lichamelijke oorzaak: wondjes, schraalheid, ontstekingen of littekenweefsel rond en in de vaginaopening. Deze kunnen ontstaan na bevalling, operatie, veelvuldige blaasontsteking of door vaginale droogheid (bij de overgang). Wanneer je ondanks de pijn toch doorgaat met gemeenschap kan de huid meer pijn gaan doen. Dit kan als gevolg hebben dat je bekkenbodemspieren zich meer gaan verkrampen en daardoor kan je vaginisme ontwikkelen.
Gevoelens die een rol kunnen spelen
Wanneer je geen gemeenschap kunt hebben zonder pijn kan dit hele verschillende gevoelens oproepen. Niet alleen bij de vrouwen maar ook bij de partners. Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende, omdat ik hoop dat je door deze herkenning beseft dat je niet de enige bent met deze gevoelens.
Gevoelens van vrouwen
De gevoelens over het niet in staat zijn van gemeenschap kunnen grote gevolgen voor je hebben in je dagelijkse leven. Gevoelens van eenzaamheid, omdat je dit niet durft te delen met een ander mogelijk zelfs niet of moeizaam met je man. Schaamte, gevoel van falen. Je geen volledig, goede, echte vrouw voelen, omdat je iets niet kan waarvan je denkt dat alle anderen dit wel kunnen. Angst omdat er mogelijk iets fysiek niet goed is of er een ernstige oorzaak is, waarvan je niet weet wat het is. Bang om niet goed genoeg voor je man te zijn. Je kunt je ook erg ongemakkelijk voelen, als er in gezelschap openlijk gesproken wordt over seks. Je denkt misschien dat je de enige bent met dit soort gevoelens en gedachten, maar ik hoor ze heel vaak van vrouwen met vaginisme.
Gevoelens van partners
In de jaren dat ik vrouwen met vaginisme heb begeleid, heb ik veel partners gesproken. Vaak samen met hun vrouw, soms ook alleen. Tijdens deze gesprekken kwamen de gevoelens van de mannen aan de orde. Daaruit bleek hoeveel invloed het vaginisme ook op hen had. De mannen vertelden dat ze zich vaak schaamden ten opzichte van anderen dat ze geen gemeenschap hadden. Dat ze zich verdrietig en machteloos voelden omdat ze deze vorm van intimiteit niet konden delen met hun vrouw. Veel mannen spraken over angstgevoelens. Dat ze twijfelden of ze wel goed genoeg, seksueel aantrekkelijk of goede minnaar waren. Ze waren soms ook boos en gefrustreerd, omdat anderen gewoon gemeenschap hadden. Sommigen durfden het onderwerp niet te bespreken, omdat ze hun vrouw niet wilden kwetsen.
Verbaasd?
Mogelijk ben je verbaasd over de gevoelens en gedachten van de mannen. Veel ervan zijn hetzelfde als die van vrouwen met vaginisme. Weet jij welke gevoelens jouw man heeft dat jullie geen gemeenschap kunnen hebben? Het wederzijds delen van je gevoelens kan juist helpen om elkaar te begrijpen. Jullie hebben hetzelfde doel: gemeenschap kunnen hebben met plezier.
Wanneer je nog meer ervaringen van mij, praktische informatie over vaginisme en gedetailleerde tips wilt lezen kan dit in mijn boek: " Overwin je vaginisme Verander je seksuele ervaring van pijnlijk naar plezierig."